Hur bra blir det med hemmastudio, och vad behöver man?

I min bransch, som jag nu jobbat i på högsta nivån i 10 år, så har det hänt väldigt mycket. Väldigt mycket tekniskt. Fler och fler väljer att spela in själva, och sen mixa och eller mastera det professionellt. Hur bra kan man få det?

Väldigt bra skulle jag vilja säga. Jag hör såklart skillnad på ett album som är inspelat dyrt och i en fet studio och en hemmainspelning. Precis som en fotograf ser ungefär vilken kamera+objektiv som använts.  Men averagesvensson som köper låtar på iTunes och lyssnar i datorn eller i sin smartphone gör oftast inte det, enligt min erfarenhet.

Sen är det väldigt varierande hur bra du kan få det då det är väldigt genrebaserat.

Vad är viktigast då.

1. Rummet/rummen
Har du rum som låter dåligt, både där du sitter och där du spelar in dina källor kommer det aldrig bli bra. Det är det som gjort störst skillnad för mig. Mycket större än att ha mikrofoner för 50 tusen. Så ska du lägga pengar, gör det på att göra rummet stumt och välljudande.
DSC_1172aa

2. Lyssningen (alltså högtalarna)
Säger sig själv. Snåla INTE här. Personligen tycker jag högtalarna ska kosta 15-25000kr styck för att kunna vara vettiga studiomonitorer. Men det är självklart mkt pengar. Nu kan man få ett par som är okej för 5-10000kr. Men ska du mixa på hög nivå och veta vad du sysslar med så skulle iaf jag aldrig rekommendera att köpa ett par monitorer under 2500kr styck. Men bra monitorer kräver ett bra rum.

På bilden: Adam S3X, pris ca 20000kr / styck

3. Preamps (mikrofonförstärkare)
Sätter hela karaktären på ljudet på allt du spelar in. Det finns “varma”, “punchiga”, “krispiga”, “rena” preamps (och många varianter av dessa såklart). Den största skillnaden i min karriär rent ljudmässigt var när jag för 7 år sen, gick ifrån dom inbyggda preampsen på mitt dåvarande mixerbord, ett Mackie d8b, till två stycken API512C. Vart en helt annan värme och dynamik. Nu har jag 32st olika preamps som jag valt ut efter smak. En bra preamp ligger väl runt 3-5000kr, dom bästa som jag föredrar ligger på 25000kr styck, men man kan få suveräna inspelningar med dom för runt 3-5000kr också. Som sagt, ett BRA RUM gör allt.

Skärmavbild 2013-05-14 kl. 19.18.44(på bilden: Min Focusrite ISA215 ifrån mitten av 90-talet. Pris 17-25000kr)

4. Mikrofoner
Själv äger jag över 60 mikrofoner, men det är verktyg jag har valt ut bara för att kunna välja massa olika färger ur min palett. Allt ifrån mikrofoner ifrån 500kr till 50000kr. Och låter mikrofonen för 50000kr 100ggr bättre än den för 500kr?  Absolut inte ..   Det är som sagt mina verktyg bara för att ta mina kunders vision dit dom vill.  Har ett par mikrofoner för 2-3000kr som låter svinbra, verkligen världsklass. Men det är för mina rum låter bra, ja, det är tjat. Men när mina rum fixades och vart helt optimerade så lät mina mikrofoner helt annorlunda, och när dom åker in i en bra preamp så låter dom olika också. Gäller att hitta sina smaker och kombinera.  Jag har gjort massa mikrfontester på youtube mellan billiga till dyra. Här kan ni kika på en av dom som är mellan vanliga kondensatormikrofoner på sång.

5. Ljudkort (AD/DA)
Ljudkortet är jätteviktigt om du spelar in mycket organiska saker. Alltså använder mikrofoner och spelar riktiga instrument etc. Men ett bra ljudkort säger sig självt att man ska ha. Ett med bra converters och bra chip / drivrutiner.  I min stora studio kör jag ProTools HD3, ett system som kostar  motsvarande idag ifrån 130000kr. Men i mina två små studio så använder jag ljudkort ifrån Apogee som låter svinbra. Lågt brus, bra dynamic range, bra headroom, stabila som in i hvete och till och med snygga. Skulle aldrig rekommendera nånting annat till nån som skulle få min hjälp.

På bilden: Apogee duet som vi har i Studio B och C. Kostar ca 4000kr

6. Dator
Dagens datorer är kraftiga nog att spela in hela album skulle jag vilja säga. Jag har själv en Mac Mini i Studio B, den är 12 ggr kraftigare än datorn jag hade för att spela in hela H.E.A.T’s debutalbum tex. Så jag tänker inte lägga så mycket information här. Jag tycker man ska köpa mac när man jobbar med musik. Det är väldigt stabilt och allt funkar bara.. Du slipper virus och konstigheter.

På bilden: Apple Mac Mini

Slutsats: Har du talangen och lite kunskap om inspelning, samt ett okej gehör så kan man komma extremt långt med en hemmastudio med enklare ljudkort. Men så fort du ska spela in många kanaler samtidigt, typ helt band med livetrummor etc. Då drar det iväg i kostnader. Jag själv använder Logic Pro samt ProToolsHD. Men andra program som finns är Cubase, Nuendo, Studio One, FL Studio m.fl. Alla är bra på sitt sätt. Men viktigast av allt är RUMMET OCH LYSSNINGEN, även om det känns tråkigt rent prylmässigt så kommer dina proddar aldrig låta bra om inte dessa två faktorer håller högsta kvalite. Kan jämföras lite med att köpa världens dyraste duk, stafli, penslar och färg, men sen ställa sig i ett grått mörkt, blött rum på 0.2m2.

puuuuussss på dig bloggen!!

2 svar på ”Hur bra blir det med hemmastudio, och vad behöver man?”

  1. Tja!
    Tänkte bygga mig en liten hemmastudio nu när det vankas husköp och tänkte sätta en startbudget på ca 25-30000kr. Kommer att koncentrera mig på att micka upp stärkarna, ev line in på basen. Kommer att köra rock n roll och punk för det mesta och spelat/sysslat med musik nu i 12 år. Detta blev långt, men har kollat på ett Behringer Xenyx X1204 och känner att det verkar fylla mina behov, har du någon erfarenhet utav Behringer och kanske kan ge lite råd?

    Mvh
    Wictor.

    1. Tjena Wictor! Dom nyare Behringerprylarna är nog helt ok. Jag personligen skulle aldrig köpa nån av deras grejor då AD/DA’n är för dålig. Men för hemmabruk funkar det säkert okej.. Jag personligen har 3 Apogee Duet-ljudkort som är helt suveräna. I klass med dom jag har i stora studion. Kostar inte asmkt heller tror jag.. Då får du en garanterat strulfri hemmastudio. 🙂 Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *